poniedziałek, 21 maja 2012

Zupa buraczana z nutą pomarańczy...


Każdemu, kto ma ochotę na ciekawy, lekki smak polecam pyszną buraczaną zupę. ;)

Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 por drobno posiekany
- 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
- 1 kg buraków obranych i drobno posiekanych
- 6 szklanek wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jabłka posiekane w duże części i obrane
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- śmietana do polania

Przygotowanie:
1. W garnku na maśle podsmażyć por i cebulę.- 8 min.
2. Dodać imbir i buraki- smażyć mieszając 5 min.
3. Dodać wodę i sól i gotować ok. 20 min. , aż buraki będą zupełnie miękkie
4. Dodać jabłka i gotować kolejne 20 min.
5. Wyłączyć gaz i przestudzić zupę prze 15 min 
6. Przelać zupę do blendera i zmiksować dodając wodę, jeśli jest za gęsta
7. Delikatnie podgrzać zupę przed podaniem i dodać sok pomarańczowy
8. Podając wlać na zupę łyżkę śmietany.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Moim zdaniem jest idealna na późną wiosnę :) 




przepis z ,, Soups and Sides" Catherine Walters

1 komentarz:

Medżik pisze...

Zupka lekka i bardzo smakowita. A ze śmietanką to już marzenie :) Polecam wszystkim.