sobota, 19 maja 2012

Prosto, a niespodziewanie...


 Oto tajska sałatka z ogórka:

  Bardzo kolorowa, prosta do zrobienia, szybka ,a jej smak wcale nie jest oczywisty. Tutaj na zdjęciu nie jest jeszcze polana dressingiem, ale to dzięki niemu ma ona to ,,coś".

Składniki dressingu:
- 1 szklanka białego octu ryżowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli

Składniki sałatki:
- 2 szklanki pokrojonego w plasterki ogórka
- 1/2 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
- 1/2 szklanki posiekanych papryk ( żółtej i czerwonej)
- 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
- Ocet zagotować, dodać sól i cukier - gotować dopóki sól i cukier się nie rozpuszczą
- Dressing musi być ochłodzony do temp. pokojowej
- Ogórek, cebulę i papryki pociąć i wymieszać
- Polać dressingiem tuż przed podaniem
- Posypać orzeszkami


Smacznego!

przepis z www.allrecipes.com

Brak komentarzy: