Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 80 g masła bardzo zimnego
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka maślanki ( około)
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 230 C.Pomieszać suche składniki w dużej misce.Pokroić masło w bardzo drobna kostkę, dodać do suchych składników. Dodać maślankę i zamieszać- ciasto powinno być bardzo wilgotne. Wyjąć cisto na stolnicę pokryta mąka. Dłonią rozklepać ciasto na grubość 2cm. Nie wałkować! Złożyć ciasto około 5 razy jak kartkę papieru na pół. Ponownie rozklepać dłonią na około 3 cm grubości. Wycinarką do ciasta lub szklanką wyciąć kręgi z ciasta i przenosić na papier do pieczenia. Papier z ciastkami położyć blachę i włożyć do pieca. Piec 10-12 minut. Podawać z konfitura lub dżemem.
Smacznego!
2 komentarze:
Bułeczki wyglądają smakowicie z resztą jak wszystko co znajduje się tutaj na blogu :)Świetne zdjęcia!
śliczne zdjęcia :)
zapraszam na mojego bloga po nominację do wyróżnienia :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Prześlij komentarz