piątek, 18 stycznia 2013

Flao - gra zapachów...

Jeśli będziecie robić flao, czyli hiszpańską tartę na pewno docenicie swój zmysł węchu, ponieważ łącząc świeżo zmielony anyż ze skórką z cytryny oraz świeżą miętą, nie sposób jest nie poczuć intensywnego zapachu tych składników. ;)

( do ciasta dodaje się smalec, by miało lżejszą konsystencję)
Flao
składniki ciasta:
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki smalcu
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka zmielonego anyżu
- 1 szklanka mąki
- 1łyżka cukru
- szczypta soli
- cukier puder

składniki farszu:
- 1 mięta świeżo posiekana
- 1 łyżka skórki cytrynowej drobno posiekanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanki sera białego
- 2 jajka
- sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. 2. Zmieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić je, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. 3.Przenieść ciasto do formy na tartę i wyłożyć dno. 4.Ser biały w misce pomieszać z jajkami, sokiem z cytryny, skórka cytrynową, cukrem.5. Widelcem lub mikserem rozdrobnić ser i inne składniki na jednolitą masę. 6. Dodać posiekana miętę. 7.Masę przenieść do formy z ciastem. 8.Piec tartę przez 30 minut. 8. Ciasto posypać cukrem pudrem.




Smacznego i polecam Wam przetestować ten przepis!

1 komentarz:

fafarfalla pisze...

wygląda bardzo apetycznie, no i te zapachy, chętnie spróbuję przy najbliższej okazji. Uwielbiam pięknie i intensywnie pachnące dania, a mięta i anyż mają szczególne miejsce w mojej kuchni :)

buziaki :)