niedziela, 30 czerwca 2013

Lekkie danie na niebawem nadchodzące upały ;)...

Penne Gorgonzola e Pistacchi


Składniki:
- 350 g penne -150 g gorgonzola dolce -50 g pistacji- 30 g masła- 100 ml śmietany 36%- oliwa-mięta świeża- gałka muszkatołowa

Jak przyrządzamy?
1.Obrać pistacje ze skorupek. Zalać wrzątkiem. Poczekać 5 min. 2. Pistacje obrać ze skórki i uprażyć na patelni. Posiekać drobno. 3. Miętę pokroić w paski ( dobrym sposobem jest położenie na sobie paru listków, zwinięcie ich w tak zwane cygaro i posiekanie pod kątem). 4. W garnku z wodą zagotować makaron. 5. Na patelni wlać oliwę z masłem i podsmażyć pistacje 3 min. 6. Dodać gorgonzolę, śmietanę- delikatnie mieszać i ogrzewać . 7. Gdy sos będzie gorący dodać gałkę muszkatołową. 8. Dodać pieprz i sól oraz makaron. 9. Podawać posypane miętą.

Myślę, że to dosyć ciekawy przepis i na prawdę dobrze sprawdza się podczas upału, a oglądając prognozę pogody słyszałam, że tak owy ma w tym tygodniu być, więc to dobra szansa na przygotowanie tej potrawy ;)


Pozdrawiam i dodam, że wkrótce na moim blogu może  pojawić się nowa gama tematów.

1 komentarz:

Elficzna pisze...

To musiało być pyszne..cudne połączenie sera i pistacji...i z makaronem <3 mmm