Składniki:
- 350 g penne -150 g gorgonzola dolce -50 g pistacji- 30 g masła- 100 ml śmietany 36%- oliwa-mięta świeża- gałka muszkatołowa
Jak przyrządzamy?
1.Obrać pistacje ze skorupek. Zalać wrzątkiem. Poczekać 5 min. 2. Pistacje obrać ze skórki i uprażyć na patelni. Posiekać drobno. 3. Miętę pokroić w paski ( dobrym sposobem jest położenie na sobie paru listków, zwinięcie ich w tak zwane cygaro i posiekanie pod kątem). 4. W garnku z wodą zagotować makaron. 5. Na patelni wlać oliwę z masłem i podsmażyć pistacje 3 min. 6. Dodać gorgonzolę, śmietanę- delikatnie mieszać i ogrzewać . 7. Gdy sos będzie gorący dodać gałkę muszkatołową. 8. Dodać pieprz i sól oraz makaron. 9. Podawać posypane miętą.
Myślę, że to dosyć ciekawy przepis i na prawdę dobrze sprawdza się podczas upału, a oglądając prognozę pogody słyszałam, że tak owy ma w tym tygodniu być, więc to dobra szansa na przygotowanie tej potrawy ;)
Pozdrawiam i dodam, że wkrótce na moim blogu może pojawić się nowa gama tematów.