sobota, 25 sierpnia 2012

Owocowo...

Niedługo kończą się wakacje, więc czas, który jeszcze pozostał do końca staram się dobrze wykorzystywać. Dzisiaj dla Tych, którzy chcą wolny czas i letni smak owoców jeszcze na chwilę zatrzymać.


pyszny krem z owocami...

składniki potrzebne do zrobienia kremu:
3 żółtka
całe opakowanie serka mascarpone ( 250g)
cukier puder ( na pewno 1 łyżka, dodać więcej, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)

- Najpierw starannie utrzeć żółtka z cukrem pudrem.
- Dodać mascarpone i wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
- Dodać owoce np. borówki, poziomki, jagody.

PS. można jeszcze dodać odrobinkę esencji waniliowej :)

  

 Zamierzam się zabrać do zorganizowania pierwszego candy, ale jeszcze trochę to na pewno potrwa! ;)


Miłego popołudnia!

środa, 22 sierpnia 2012

Letnie sałatki...

Ostatnio miałam długą przerwę od zamieszczania postów, tak więc dzisiaj zaprezentuję Wam dwie sałatki:

pomidorową z sosem picada
oraz 
owocową z kozim serem

Zacznijmy od warzyw:


40g obranych migdałów
1/2 chleba tostowego
2 łyżki małych kaparów
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łodyżki naciowej pietruszki
2 ząbki czosnku
2 pomidiry malinowe
2 pozmidory podłużne
2 pomidory kuliste lub żółte
8 pomidorków koktajlowych
sól morska, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy
3 łyżki octu balsamicznego

- Przygotowanie sosu picada: migdały lekko podprażyć na patelni bez tłuszczu, wyjąć i posiekać.Chleb pokroić w drobne kostki. Kapary odsączyć. Oliwę rozgrzać, dodać kostki chleba i usmażyć na brązowo. Dodać kapary i jeszcze krótko przytrzymać na ogniu. Pietruszkę umyć, osuszyć, listki drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić.

- Przygotowanie sałatki: wszystkie pomidory umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plasterki, usuwając przy tym gniazda nasienne.

- Plastry pomidorów ułożyć starannie na dużym talerzu. Doprawić solą morska, pieprzem. polać oliwą i octem.

- Wszystkie składniki picady wymieszać i krótko przed podanie, posypać pomidory. Szybko podawać.

Sałatka owocowa z kozim serem

400g czarnych porzeczek
1-2 łyżki cukru
po 200g malin, borówek, truskawek i jeżyn
cukier do smaku
100g świeżego koziego sera
60g creme double ( śmietana tortowa 48%)
1 łyżka soku z cytryny

- Porzeczki opłukać zimną wodą. Widelcem usunąć szypułki, przetrzeć przez sitko. Puree porzeczkowe wymieszać z cukrem pudrem i wstawić do lodówki.

- Pozostałe owoce opłukać zimną wodą i odłożyć na ręcznik papierowy do ocieknięcia. Owoce wymieszać , ewentualnie lekko osłodzić cukrem.

- Ser, śmietanę i sok z cytryny wymieszać, doprawić do smaku cukrem i razem z puree porzeczkowym dodać do sałatki.

Smacznego!

Oba przepisy są bardzo proste i szybkie, a składniki łatwe do zdobycia! Receptury brane są z fantastycznej książki Sałatki, wydawnictwa Olesiejuk.


piątek, 3 sierpnia 2012

Turcja- kulinarny raj...

Podobno kuchnia turecka jest trzecią najlepszą kuchnią na świecie...

Moja podróż do Turcji była fantastyczna ( nie tylko pod względem jedzenia ;)

 
... ale to co zapamiętałam najbardziej to:

 niesamowite zachody słońca

tureckie smakołyki takie jak: lokum, chałwa, przeróżne rodzaje orzechów i świeże figi

 sklepik z lampami ze szkiełek i innymi pamiątkami

 i 

oczywiście turecki bazar- przepełniony najróżniejszymi zapachami przypraw, owoców i warzyw

Pozdrawiam :)